Лікування менопаузального синдрому за допомогою фракційного CO2-лазера

DEKA - сучасне лазерне обладнання для краси і жіночого здоров'я.

Лікування менопаузального синдрому за допомогою фракційного CO2-лазера

Лікування менопаузального синдрому за допомогою фракційного CO2-лазера

Представляємо Вам ексклюзивне інтерв'ю з професором Стефано Сальваторе, який поділився своїм досвідом застосування інноваційного методу лікування вульвовагінальної атрофії (ВВА) за допомогою лазера.

Стефано Сальваторе – завідувач урогінекологічним відділенням лікарні IRCCS Сан-Рафаеля і Віта-Салюте, Мілан, Італія
Контакт: stefanosalvatore@hotmail.com

З чим пов'язана Ваша клінічна і дослідницька робота?

Я урогінеколог, що спеціалізується на оцінці та лікуванні дисфункції тазового дна. Випадки виникнення захворювань тазового дна збільшуються з віком і в період менопаузи. Моя клінічна дослідницька робота орієнтована на діагностику і лікування симптомів, які зачіпають нижні сечовивідні шляхи, статеві органи (опущення, біль і сексуальна дисфункція), а також дисфункції кишечника.

Що таке менопауза?

Менопауза визначається як відсутність менструації протягом цілого року. Яєчники перестають виробляти естроген (овуляція) і прогестерон. Матка – це мішень впливу гормонів і тому відсутність гормонального впливу призводить до відсутності менструації (місячних).

Опишіть симптоми, пов'язані зі зниженням рівня естрогену під час менопаузи?

Відсутність гормонів, вироблених яєчниками в дітородному віці, зазвичай може призвести до наступних симптомів під час менопаузи: до значного зниження щільності кісткової тканини, зниження відтворення нової тканини, що може призвести до остеопорозу, і змін функції судин, що може викликати гіперемію і нічну пітливість. В нижніх сечовивідних шляхах найбільш імовірним може бути виникнення синдрому підвищеної активності м'язів сечового міхура. Видозміна сполучної тканини призводить до втрати колагену і дефіциту еластичних волокон. У статевих шляхах це є причиною так званої вульвовагінальної атрофії (ВВА).

Раніше багато хто вважав замісну гормональну терапію (ЗГТ) вирішенням проблеми, але не зараз. Що допоможе? Що зокрема Ви використовуєте для зняття симптомів менопаузи і вагінальної атрофії?

ЗГТ може вважатися гормональним лікуванням першої лінії для жінок, які не мають протипоказань, таких як рак грудей або яєчників у членів сім'ї, або тромбоемболія. Проте системну ЗГТ слід призначати протягом обмеженого періоду часу після настання менопаузи. Місцеве лікування естрогенами є дуже ефективним при атрофічному вульвовагініті, але досягти згоди і готовності пацієнта дотримуватися вказівок лікаря протягом довгострокового періоду дуже важко.

Які симптоми з'являються у жінок протягом років?

Симптоми вульвовагінальної атрофії можуть включати вагінальну сухість (яка частіше за інших турбує пацієнток), діаспорян, вагінальний свербіж, печіння і дизурію. Всі ці симптоми негативно позначаються на жіночій самооцінці. Вони можуть викликати серйозні порушення сексуальної функції, які можуть впливати на відносини з партнером.

Зараз ви звернулися до лазерного лікування для зниження вагінальної атрофії. Чи не могли б Ви розповісти про лікування?

Протягом багатьох років в дерматології було ефективним лікування фракційним CO2-лазером, яке демонструвало значні регенеративні властивості тканин, що стимулює виробництво нового колагену і еластичних волокон, неоваскуляризацію і поліпшення трофіки тканин в цілому. На підставі цих результатів, 4-5 років тому ми вирішили почати оцінку застосування лазера для лікування гінекологічних пацієнток, які скаржилися на симптоми вульвовагінальної атрофії. Ті ж самі дії, які спостерігалися на шкірі в даний час зафіксовано і в вагінальному каналі.

Чому збільшується товщина епітелію?

Зазначені зміни в сполучній тканині і еластичних волокнах, а також неоваскуляризація відбуваються у власній пластинці слизової оболонки піхви (в шарі безпосередньо під епітелієм). У власній пластинці активація фібробластів відповідає за виробництво нового колагену, а також визначає збільшення кількості мукополісахаридів у власній пластинці. Всі ці зміни частково збільшують товщину стінки піхви, що в свою чергу впливає на зміни в шарі епітелію, де клітини наповнюються глікогеном, з якого складається вагінальне мастило.

Ви проводите процедуру MonaLisa Touch ™ протягом декількох років, поясніть, будь ласка, навіщо?

П'ять років тому ми почали аналіз п'яти різних протоколів дослідження, проведеного поза організмом (на вагінальному зразку, отриманому в ході операції при опущенні матки, де вагінальні надлишкові тканини, як правило, видаляються) з метою знаходження одного протоколу з найкращими показниками ефективності та безпеки. Як тільки було встановлено, що це MonaLisa Touch ™, ми почали пілотне дослідження в клінічних умовах.

Що ви скажете про побічні ефекти лазерного лікування MonaLisa Touch ™?

При лікуванні MonaLisa Touch ™ ніяких побічних ефектів не спостерігалося. Ця процедура проводиться в амбулаторних умовах і не вимагає ніякого знеболювання або анестезії. При введенні датчика у піхву жінок з надзвичайно сильною атрофією може з'являтися відчуття сильного дискомфорту. Проте це виникає не часто, так як датчик за розміром лише трохи більше, ніж датчик для ультразвукового вагінального сканування.

Ваше нещодавнє дослідження (клімактеричних розладів) показало ефективність і доцільність застосування фракційного CO2-лазера щодо вагінальної атрофії. Розкажіть докладніше про результати?

В ході дослідження клімактеричних розладів ми зафіксували результати нашого пілотного дослідження, в якому взяли участь жінки, що відносяться до нашої поліклініки, що знаходяться в менопаузі, чиї спроби місцевого застосування естрогену при лікуванні вагінальної атрофії були або безуспішними, або нестерпними. Дослідження було спрямоване на аналіз їх стану, що проводився за допомогою суб'єктивної оцінки за 10-бальною візуальною аналоговою шкалою для кожного окремого симптому, об'єктивної оцінки з використанням індексу вагінального здоров'я (затверджений сумарний бал для оцінки генітальної трофіки, що використовується по всьому світу), оцінки статевої функції за допомогою спеціального опитувальника: індекс жіночої сексуальної функції (FSFI), опитувальника про загальну якість життя: SF12, і 10-бальною візуальної аналогової шкали для оцінки, як процедура була перенесена пацієнткою. Ми довільно вирішили, так як це було перше клінічне дослідження, провести три процедури для наших пацієнток з інтервалом 30-40 днів. Кожна жінка вирішувала через 30-40 днів після попереднього лікування, чи хоче вона пройти ще одну процедуру. По кожному окремому параметру ми спостерігали досить значне поліпшення симптомів, індексу вагінального здоров'я, статевої функції і якості життя. Сама процедура була перенесена пацієнтками дуже добре, без болю.

Як лікування відновлює фізіологічні та механічні складові слизової оболонки піхви пацієнток?

У нашому пілотному дослідженні ми зібрали дані  вагінальної біопсії від п'яти жінок на початку дослідження (до лікування) і через 30-40 днів після проведення першої процедури. Гістологічне дослідження дозволило нам зрозуміти клінічні поліпшення симптомів, які ми спостерігали. Зазначені зміни у власній пластинці і в епітеліальних шарах вагінального каналу визначили не тільки збільшення його товщини, а й велику еластичність, значно покращилися виділення вагінального мастила з подальшим поверненням майже у всіх випадках до нормального сексуального життя.

"По кожному окремому параметру ми спостерігали досить значне поліпшення симптомів, індексу вагінального здоров'я, статевої функції і якості життя".

Дивлячись в майбутнє, що ви плануєте далі?

Незважаючи на те, що у нас є результати клінічних і гістологічних досліджень, які перевершили наші очікування, ми, безумовно, повинні провести дослідження уявного лікування, щоб оцінити ефект плацебо. Крім того, ми плануємо використовувати лазерне лікування MonaLisaTouch ™ для груп жінок, що скаржаться на вагінальну атрофію в більш молодому віці (наприклад, для тих, у кого був рак молочної залози з подальшим фармакологічним лікуванням). Чим більше ми використовуємо лазер, тим краще ми розуміємо його потенціал і більше думаємо про нові можливості його застосування, які ми в даний час тестуємо. Однак, ми вважаємо, що на даний момент дуже рано розкривати клінічні дані.

Як лікування покращує загальну якість життя пацієнта?

Повернення до нормального статевого життя є важливим для підтримки гарної форми і адекватної самооцінки. Поліпшення сексуальних відносин ще один важливий аспект, який пов'язаний з якістю життя пацієнток.

► Більш детальна інформація www.dekalaser.com


Читайте інші наші новини

Професійна безкоштовна консультація.

Нашим фахівцям можна довіряти!

Замовити дзвінок